
Hela scenkonsten behöver krisstöd för att överleva coronakrisen
Idag presenterade Kulturminister Amanda Lind principerna för fördelningen av krisstödet på 500 mnkr till kulturområdet med anledning av coronakrisen. Svensk Scenkonst välkomnar regeringens besked men konstaterar samtidigt att fler kraftfulla stödinsatser kommer att bli nödvändiga framöver.
Dagens besked innebär att staten markerar sitt ansvar för intäktsförluster inom det oberoende och fria kulturlivet. Scenkonstinstitutioner med offentlig huvudman kommer inte att få del av akutstödet, trots att de i många fall har stora ekonomiska problem till följd av inställda föreställningar och konserter. Svensk Scenkonst anser att staten, regionerna och kommunerna måste ta ett gemensamt ansvar för att denna viktiga del av landets kulturella infrastruktur ska överleva coronakrisen.
”Detta första akutstöd på 500 mnkr är välkommet och kommer att dämpa förlusterna för verksamheter inom vissa delar av kultursektorn under krisens första elvaveckorsperiod. Men det är uppenbart att flera kraftfulla stödinsatser kommer att vara nödvändiga framöver om scenkonsten ska överleva. Pandemins utveckling och möjligheten att genomföra konserter och föreställningar framöver blir avgörande för hur stora tillskott som behövs”, säger Svensk Scenkonsts ordförande Stefan Forsberg och vd Mikael Brännvall i en gemensam kommentar.
I dialog med politiker och myndigheter har Svensk Scenkonst framhållit att scenkonstens olika delar hänger ihop i ett komplext system och är ömsesidigt beroende av varandra för att fungera och utvecklas. Det fria kulturlivet, institutioner, privatteatrar och ideella arrangörer utgör dessutom en gemensam arbetsmarknad för frilansande tekniker och konstnärer. Hela scenkonsten är i behov av stöd för att överleva coronakrisen.