
Fokus på ”hur” i Arbetsmiljöverkets inspektion
Som rapporterats i media, och som vi också tidigare har informerat om, kommer Arbetsmiljöverket under maj månad att inleda en riktad inspektion av arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i scenkonstbranschen. Under ett möte med verket fick parterna ytterligare information om insatsen.
Inte bestämt vilka verksamheter som ska inspekteras
Det är ännu inte bestämt vilka verksamheter som ska inspekteras. Urvalet baseras på Arbetsmiljöverkets statistik, intresseorganisationers rapporter och tips inkomna till Arbetsmiljöverket. Eftersom det finns ett stort medieintresse kring inspektionerna kommer det inte att lämnas någon förhandsinformation om vilka verksamheter som väljs ut.
Inspektionen anmäls i förväg
Utvalda verksamheter kommer att få en föranmälan om tid och plats för inspektionen samt information om vilka som ska kallas till inspektionsmötet. Det ska finnas representant för såväl arbetsgivare och arbetstagare (lokalt eller regionalt skyddsombud) samt eventuellt även någon annan arbetstagarrepresentant.
Hur går det till?
Under inspektionsmötet ställer inspektörerna öppna frågor kring hur det förebyggande arbetet mot kränkande särbehandling är organiserat, hur det i verksamheten har gjorts klart att kränkande särbehandling inte accepteras, om det finns rutiner för hur situationen ska hanteras för det fall kränkande särbehandling förekommer och om det, hos arbetsledare och chefer, finns kunskap om kränkande särbehandling och hur det ska förebyggas. Under inspektionen informerar Arbetsmiljöverkets inspektörer även om vad organisatorisk och social arbetsmiljön är och hur den kan utgöra grogrund för kränkande särbehandling
Efter inspektionen får verksamheten en skriftlig sammanställning av inspektionen, ett så kallat inspektionsmeddelande. I meddelandet kan Arbetsmiljöverket peka ut om det finns några brister och förbättringsområden. Verksamheten får 2-3 månader på sig att svara på meddelandet. Inspektionen avslutas med ett uppföljningsbesök.
Fokus på ”hur” och på den organisatoriska nivån
Inspektionen fokuserar på den organisatoriska nivån och på hur arbetsgivaren arbetar med de förebyggande åtgärder som föreskrivs i arbetsmiljöregelverket. Inspektörerna kommer inte att kontrollera hur hanteringen av enskilda ärenden har gått till eller utreda några nya anmälningar. Hur verksamheterna har agerat historiskt vid anmälan om kränkningar kan dock vara av intresse för att få en bild av hur rutiner fungerar i praktiken.
Läs på i Arbetsgivarguiden
Om du vill läsa på om organisatoriska och social arbetsmiljö inför inspektionen rekommenderar vi vår arbetsgivarguide. Guiden innehåller även länkar till bl a Arbetsmiljöverkets sida där det finns mycket bra information. Eftersom sexuella trakasserier kan vara en del i kränkande särbehandling rekommenderar vi även vår sida om detta. Du hittar en länk längst ner till allt material.
Svensk Scenkonst webinarier
Passa också på att ta del av våra webinarier där Svensk Scenkonst jurister föreläser om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.
Minderårigas arbete
Inspektörerna kommer även att informera om de regler som gäller för minderårigas arbete. Det ingår inte i inspektionen, men verket vill ta tillfället i akt då minderåriga förekommer i relativt stor omfattning i branschen. Vill du förbereda dig avseende detta hittar du information i arbetsgivarguiden.
2019 04 10