
Debatt: 16 branschföreträdare som vill se en yrkesutbildning i norra Sverige
Norrland har ett turnéområde lika stort som Storbritannien och vi skriker efter scenteknisk personal, skriver 16 branschföreträdare som vill se en yrkesutbildning i norra Sverige.
I norra Sverige är behovet av scenteknisk personal långt större än utbudet av arbetskraft. Trots detta avslogs ansökan om att få starta en scenteknisk yrkeshögskoleutbildning i Norrland. Vi menar att Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, saknar det regionala perspektivet och en förståelse för förhållandena i norra Sverige.
Frågan om att inrätta en yrkeshögskoleutbildning inom scenteknik kan kanske vid första anblicken tyckas vara en väldigt smal fråga för en väldigt avgränsad bransch. Men faktum är att den handlar om något mycket större. Den handlar om 1,2 miljoner människors möjligheter och rättigheter att få ta del av kulturupplevelser.
För två år sedan gjordes en ansökan om att i samarbete med scenkonstinstitutionerna få starta en yrkesutbildning för teater-, turné- och scentekniker i Norrland. Vi i branschen stod redo med praktikplatser, handledare och ett identifierat rekryteringsbehov som var stort. Ansökan avslogs av MYH som då menade att det fanns ett tillräckligt antal utbildningsplatser i landet. Utbildningsplatserna myndigheten hänvisar till finns… gissa var? Jo, i Stockholm och Göteborg. Argumentet visar att MYH saknar ett regionalt perspektiv och en insikt i förhållandena i Norrland. Man tar heller inte hänsyn till det faktum att många får jobb på den ort de utbildas eller hos den arbetsgivare där de gjort sin praktik.
Detta är ytterligare ett exempel på hur en nationell myndighet inte ser till hela landet i sina beslut, man utgår från ett storstadsperspektiv utan djupare analys av hur förhållandena i glesbygd påverkas. Se bara på den ständiga frågan om Ostkustbanan och Norrlands behov av ett utbyggt järnvägsnät.
I Tillväxtverkets rapport ”Tillstånd och trender för regional tillväxt 2020” beskrivs ett kunskaps- och kompetensförsörjningssystem som inte når ut i hela landet. Skillnaderna mellan storstäder, större universitetsregioner och övriga delar av landet tilltar och därför, menar rapporten, blir det allt viktigare med andra typer av lärande och kompetenshöjning för att förnya kompetensen hos arbetskraften regionalt och lokalt.
För oss som arbetsgivare och företagare inom scenkonstbranschen är det tydligt att MYH:s bedömning är felaktig. En yrkesutbildning för scentekniker i norra Sverige är nödvändig för att vi ska få förutsättningar att fortsätta bedriva vår verksamhet och turnera i regionen. Det här är viktigt inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. Människor utanför storstadsregionerna har samma rätt till scenkonstupplevelser som de bosatta i större städer.
Norrland har ett turnéområde lika stort som Storbritannien och vi skriker efter scenteknisk personal. Under pandemin stod kultur- och nöjesbranschen helt stilla och arbetstillfällen försvann. Många tekniker har nu bytt bransch och bristen på kompetens har blivit ännu större. En ny ansökan om att få starta en yrkesutbildning för teater-, turné- och scentekniker i Norrland är på gång och vi hoppas att MYH då tänker om och tänker rätt. Och fråga oss gärna – vi är öppna för dialog. Behovet var stort redan för två år sedan. Nu är det akut.
Läs hela artikeln här.