
Corona, nya regler vid utstationering och bevakning av 5G på Pearles vårmöte
Den europeiska arbetsgivarorganisationen Pearle har i veckan hållit sin årliga vårkonferens digitalt. En återkommande fråga som även behandlats på ett stort antal extramöten under våren är hur scenkonsten har hanterat coronakrisen och vilka behov av stöd branschen har för att komma ur krisen. Baserat på information från alla medlemmar har Pearle skapat en karta som visar öppningstakten av de stängda verksamheterna i respektive land.
Se respektive lands tidplan för öppning av verksamheterna här.
Samtidigt noteras hos Pearles medlemmar en oro för att ändringarna i utstationeringsdirektivet, som ska träda i kraft genom nationell lagstiftning 30 juli 2020, kommer innebära ytterligare administrativ börda för arbetsgivare i branschen. Bland annat innebär de nya reglerna att arbetsgivare måste garantera sina anställda samma anställningsvillkoren som gäller i det tillfälliga utstationeringslandet. En beskrivning av regelverket och länkar till information från EU finns hos den svenska ansvariga myndigheten Arbetsmiljöverket här.
Information om den svenska lagändringen finns här.
En tredje punkt på veckans konferens var betydelsen av 5G för trådlös mikrofonteknik. Bland annat frågan hur man kan fortsätta skydda de frekvenser som idag används inom scenkonsten med målet att undvika mikrofonstörningar från andra aktörer som gör anspråk på samma frekvenser. Att öppna upp 600 Mhz-frekvensen för exempelvis mobila aktörer kommer att ha en stor negativ inverkan för scenkonstsektorn. Detta faller inom kärnan för ”TV Broadcasting Spectrum” (470-694MHz) som används för trådlös mikrofonteknik och in-ear-teknik vid liveframträdanden.