Turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist
När arbetsbrist uppstår ska uppsägning ske enligt en viss ordning. Exakt hur det ska gå till finns reglerat i lag och kollektivavtal. Principen ”sist in - först ut” är vägledande, men det finns undantag.
Några av våra kollektivavtal är undantagna turordning vid uppsägning. Det gäller musikavtalet eller för konstnärlig personal på teateravtalen. Arbetsgivaren har i dessa avtal getts större möjlighet att utifrån verksamhetens behov avgöra vem som ska sägas upp vid arbetsbrist.
Turordningsreglerna gäller för teknisk och administrativ personal på teateravtalen och för personal som omfattas av tjänstemannaavtalet.
Förbered turordningslista inför samverkan/förhandling
Innan förhandling om turordning behöver arbetsgivaren säkerställa att en omplaceringsutredning enligt 7 § LAS är genomförd. Om arbetsgivaren konstaterar att det inte finns någon ledig tjänst eller att berörd arbetstagare inte har tillräckliga kvalifikationer till ledig tjänst, enligt lagens mening, kan en turordningslista upprättas.
Tänk på att om en arbetstagare erbjudits ett skäligt omplaceringserbjudande men har tackat nej föreligger det sakligt skäl för uppsägning, turordning blir därmed inte aktuellt.
Turordningskretsar
När arbetsgivaren ska lista de anställda i rangordning efter anställningstid ska det göras separat för olika delar av verksamheten, så kallade turordningskretsar.
Om det på arbetsplatsen finns flera kollektivavtalsområden fastställs en turordning för varje kollektivavtalsområde. Har arbetsgivaren flera driftsenheter (arbetsplatser) fastställs en turordning för varje driftsenhet. Ligger driftsenheterna på samma ort kan arbetstagarorganisationen begära att en gemensam turordningslista ska upprät
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384