Intermittent anställning
När en anställd arbetar återkommande, då och då under en tidsperiod kan man tala om intermittent anställning. Det är vanligt för t ex publikvärdar. Intermittent anställning är en beskrivning av ett sätt att arbeta och inte en anställningsform.
Den anställningsform som används är oftast avtalad visstidsanställning, men även vikariat kan användas. Observera att avtalad visstidsanställning bara kan användas för teknisk och administrativ personal på teateravtalen samt av personal som omfattas av kollektivavtalet med Unionen och Akademikerförbunden.
Varje arbetstillfälle är en ny anställning
Intermittent anställning är inte reglerat i lag. Det som kännetecknar en intermittent anställning är att arbetsgivaren inte är skyldig att erbjuda arbete under perioden. Medarbetaren å sin sida kan tacka nej om och när arbetsgivaren erbjuder arbete. Detta innebär i sin tur att det uppkommer ett nytt anställningstillfälle varje gång arbetsgivaren och medarbetaren kommer överens om att medarbetaren ska arbeta. Varje enskilt arbetstillfälle är att se som en ny anställning. Utgångspunkten är att bara de dagar då medarbetaren arbetar räknas som anställningstid, vilket är av betydelse då man ska räkna anställningstid för företrädesrätt till återanställning och omvandling av tidsbegränsad anställning till tillsvidareanställning (inkonvertering). Om arbetsgivare och medarbetare kommer överens om arbete under en lite längre period, t ex två veckor, räknas dock även lediga dagar under perioden som anställningstid.
Ramavtal med de huvudsakliga villkoren
Vid intermittent anställning är det lämpligt att skriva ett ramavtal där de huvudsakliga villkoren för anställningen, t ex arbetsuppgifter, lön och arbetsplats, tas upp. I ett sådant avtal
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384