Lönebildning
Löner och övriga anställningsvillkor utgör för de flesta institutioner verksamhetens största utgiftspost och måste användas på det sätt som bäst gagnar verksamheten. Lönebildningen är därför en viktig strategisk fråga. Det är skälet till att Svensk scenkonst arbetar för ökad lokal lönebildning, som kan kopplas till verksamhetens mål, resultat och ekonomiska förutsättningar.
Verksamhetens mål och individens prestation i fokus
Lönebildningen ska inte ha sin utgångspunkt i fördelningspolitik. Istället är det verksamhetens mål och individens mål kopplade till dessa som ska vara utgångspunkten. Lönen ska sättas i relation till individens prestation avseende sin måluppfyllelse.
En framgångsrik individuell lönesättning förutsätter att lönen sätts nära verksamheten där kunskapen om medarbetarens resultat finns. Den kräver också en tydlig och genomtänkt lokal lönepolitik. Arbetsgivarens lönepolitiska ställningstaganden måste nå ut i hela organisationen så att medarbetarna förstår vad som påverkar lönen.
Merparten av avtalen på dagens arbetsmarknad innehåller någon form av decentraliserad lönebildning. Det är vanligt för tjänstemannagrupperna och bland akademiker är det numera den enda formen av lönebildning.
Lönestatistik, arbetsvärdering, medarbetar- och målsamtal = verktyg vid lönerevisionen.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem med fullt medlemskap för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384