Protokoll
Vi rekommenderar att parterna skriver protokoll från förhandlingen, där ämnet för förhandlingen framkommer, respektive parts uppfattning, om den fackliga organisationen har något att invända mot arbetsgivarens beslut eller inte samt när förhandlingen avslutas.
MBL kräver inte att protokoll skrivs vid förhandling. Däremot kräver samverkansavtalet det. Det är också viktigt ur bevissynpunkt. Vi rekommenderar att arbetsgivaren skriver protokollet.
Det händer att arbetstagarparten kräver att protokollet ska vara justerat för att förhandlingen ska kunna avslutas. Observera att färdigt protokoll inte krävs för att avsluta en förhandling och i normalfallet ska en arbetsgivare inte acceptera ett sådant krav. Det finns nämligen en risk för att arbetstagarparten drar ut på justeringen eller att det blir tvist om vad som ska stå i protokollet. I vissa fall kan det vara lämpligt att avsluta vid justering av protokollet – en bedömning får göras från fall till fall. Eftersom tidsfrister för att kalla till central förhandling och stämma i domstol beräknas utifrån när en förhandling avslutas är det är viktigt att det avslutandetidpunkten framgår av protokollet.
Notera att ett protokoll från en förhandling som återger en partsgemensam ståndpunkt i viss fråga kan bilda ett kollektivavtal med de följder och rättsverkningar som följer av just ett kollektivavtal. Använd därför inte formuleringar som ”parterna enas om…” eller ”parterna är överens om...” i ett protokoll. Om parterna är överens kan man istället exempelvis skriva ”arbetstagarparten har inte något att invända mot…”
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare och en arbetstagarorganisation om anställningsvillkor för arbetstagare eller om
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384