Föreningsrätt
Medlemmar i en facklig organisation har rätt att utnyttja sin föreningsrätt, att arbeta för sin organisation och även att verka för bildandet av en sådan organisation. En arbetsgivare har motsvarande föreningsrätt, det vill säga att vara medlem i en arbetsgivarorganisation och att arbeta för densamma. Föreningsrätten är reglerad i 7-9 §§ MBL.
Föreningsrättskränkning
En arbetsgivare som försöker hindra en medarbetare från att utnyttja sin föreningsrätt gör sig skyldig till föreningsrättskränkning och kan bli skyldig att betala skadestånd.
För att det ska bli fråga om en föreningsrättskränkning krävs att:
- Det föreligger ett medlemskap i en facklig organisation,
- Det föreligger ett anställningsförhållande, det vill säga föreningsskyddet enligt MBL omfattar inte arbetssökande,
- Arbetsgivaren har vidtagit någon åtgärd, exempelvis nekat ledighet, nekat befordran eller meddelat en skriftlig erinran och
- Arbetsgivarens åtgärd har ett föreningsfientligt syfte.
Positiv och negativ föreningsrätt
Den föreningsrätt som beskrivs ovan är den positiva föreningsrätten. Det finns även en så kallad negativ föreningsrätt, det vill säga rätten att stå utanför en facklig organisation eller arbetsgivarorganisation. Den negativa föreningsrätten regleras inte i MBL utan i Europakonventionen för mänskliga fri- och rättigheter.
Endast för medlemmar
Du måste vara inloggad medlem för att komma åt den här informationen.
Om du tillhör ett medlemsföretag men inte har någon inloggning kontakta då Åsa Malmkvist på asa.malmkvist@svenskscenkonst.se eller telefonnummer: 08-4408384