• Kontakt
 • Kalendarium
 • In English
 • Pressrum
GöteborgsOperan Hemland
 Foto: Urban Jörén
GöteborgsOperan Hemland Foto: Urban Jörén

Gamla pensionssystemet avvecklas 2015

Det statliga pensionssystemet för scenkonstbranschen avskaffades genom ett regeringsbeslut den 13 november 2014. De flesta anställda med mindre än fem år kvar till pensionsåldern fortsätter att gå på det gamla systemet. Statens tjänstepensionsverk (SPV) ansvarar för tolkning av och information om övergångsreglerna.

Den förordning (Pisa) som reglerar lägre pensionsåldrar för konstnärlig personal började avvecklas från 1 januari 2015. Pisa och det nuvarande kompletterande kollektivavtalet (AIP) kommer att ersättas av två nya kollektivavtal, ett för tjänstepension och ett för omställning.

De som har mindre än fem år kvar till pension enligt det gamla systemet går under vissa förutsättningar kvar på de gamla reglerna. Det gäller såväl konstnärlig personal och vissa chefer , som kan gå i pension vid lägre åldrar, som övrig personal som har 65 års pensionsålder. För dessa gäller dagens regler, dvs. man måste ha en anställning med lägre pensionsålder den dag pensionsåldern inträder för att ha rätt att gå i tidig pension.

För dessa ska arbetsgivarna fortsätta att betala in premier enligt Pisa till Statens tjänstensionsverk (SPV) och enligt AIP till Pensionsvalet (PV) enligt de anvisningar som ges av respektive administratör. Observera att det finns möjlighet vid nyanställningar att medge att personen inte ska omfattas av Pisa. I så fall gäller det nya kollektivavtalssystemet med undantag för VD, för vilken en individuell pensionsuppgörelse måste träffas.

De som har mer än fem år kvar till pension går över på det nya systemet och kompenseras på olika sätt för systemskiftet. För intjänade pensionsrättigheter efter 65 års ålder utfärdar staten s.k. fribrev. De som har varit anställda någon gång under 2013 eller 2014 med lägre pensionsåldersrätt kan få en omräkningspension som betalas ut från 65 års ålder. Detta gäller även visstidsanställda (frilansare). SPV har uppmanat arbetsgivarna att rapportera in dessa anställningar till SPV, om möjligt under februari 2015.

Övergången från ett förmånsbestämt till ett avgiftsbestämt pensionssystem kommer dessutom ge tilläggspremier i det nya pensionsavtalet. Läs mer om bakgrunden till systemskiftet, de pågående förhandlingarna och de tänkta nya avtalen för tjänstepension och omställning på andra sidor. 

Viktig information vid nyanställning av konstnärlig personal
Vid nyanställning/återanställning av konstnärlig personal är det väldigt viktigt att ni tydligt reglerar vilket pensionssystem som ska gälla, då övergångsreglerna i vissa fall gör det möjligt att välja det nya pensionssystemet oavsett födelseår och pensionsålder. Då beslutet kan få stora konsekvenser för den enskilde är det viktigt att frågan är utredd innan anställningsavtalet träffas.

Kontakta Statens tjänstepensionsverk (SPV) för närmare information om dessa regler, då det är SPV som ansvarar för tolkning och tillämpning av Pisaförordningen. Se även SPVs egna information som lämnades i samband med ett informationsmöte tidigare i våras.

Mer information:
SPV-information 150210
Svensk Scenkonst-info 150210
Unikt omställnings- och karriärväxlingsavtal för scenkonsten
Medlemsinformation 150505 - De nya pensions- och omställningsavtalen: Avgifter och administration
PISA-förordningen med övergångsregler
Pensionsvalet AB
Statens Pensionsverk SPV
SFS 2003:56 PISA förordningen

Dela:
 • Postadress

  Box 1778
  111 87 Stockholm

  Besöksadress
  Birger Jarlsgatan 39 1tr

  Kontakt
  Telefon: 08-440 83 70
  Fax: 08-440 83 89
  Mail:  info@svenskscenkonst.se

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Sök på sajten

  Sök

  Följ oss på

  Följ Svensk Scenkonst
 • Om sajten

  Copyright © Svensk Scenkonst 2019
  Producerad av Sajtkonsulterna