• Kontakt
 • Kalendarium
 • In English
 • Pressrum

Nyheter inom upphovsrätt

Ja till förslag om copyrightdirektivet

Europaparlamentet har den 12 september 2018 röstat ja till ett förslag till direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden. Om förslaget slutligen går igenom kan bl a digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube, vars innehåll laddas upp av användarna, bli tvungna att installera tekniska hjälpmedel, så kallade uppladdningsfilter, som filtrerar bort upphovsrättsskyddat material. Förslaget innebär även en ökad skyldighet för t ex digitala plattformar att betala artister och upphovspersoner för deras arbete genom så kallade länkavgifter samt att upphovspersoner i vissa situationer ska ha möjligheter att omförhandla eller återkalla rättigheter.

Det s k copyrightdirektivet rör ursprungligen en anpassning av EU:s gemensamma bestämmelser kring upphovsrätt till utvecklingen av den digitala tekniken. Omröstningarna runt utformningsförslagen har framställts som en kamp mellan å ena sidan multinationella nätjättar och aktivister för ett fritt Internet och å andra sidan upphovspersoner och de organisationer som företräder dem. Bl a har Teaterförbundet, Fst, Skap och STIM i den offentliga debatten redogjort för vikten för upphovspersoner att förslaget slutligen röstas igenom. Å andra sidan har många svenska EU-parlamentariker från höger till vänster röstat emot förslaget och bl a framhävt vikten av ett fortsatt öppet och fritt Internet.

I juli i år röstades ett mer ingripande förslag ned, men efter resultatet i omröstningen den 12 september följer nu förhandlingar mellan Europaparlamentet och EU:s ministerråd innan Europaparlamentet eventuellt kan godkänna förslaget.

Dela:
 • Postadress

  Box 1778
  111 87 Stockholm

  Besöksadress
  Birger Jarlsgatan 39 1tr

  Kontakt
  Telefon: 08-440 83 70
  Fax: 08-440 83 89
  Mail:  info@svenskscenkonst.se

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Sök på sajten

  Sök

  Följ oss på

  Följ Svensk Scenkonst
 • Om sajten

  Copyright © Svensk Scenkonst 2019
  Producerad av Sajtkonsulterna