• Kontakt
 • Kalendarium
 • In English
 • Pressrum

Svensk Scenkonst - För professionella företag i scenkonstbranschen

Svensk Scenkonst är bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom musik, dans och teater. Vi representerar över 100 teatrar, orkestrar, operahus, danskompanier, länsmusikorganisationer, produktionsbolag och andra verksamheter inom den svenska scenkonsten. Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både nationellt och internationellt.

Den professionella scenkonstbranschen är en del av kulturella och kreativa näringar, som får en allt större samhällsekonomisk betydelse. Våra medlemsföretag bidrar genom sina verksamheter till att människor i Sverige får ta del av högklassig kultur, en förutsättning för vårt demokratiska samhälle och regioners tillväxt.

Svensk Scenkonst verkar för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen att bedriva en professionell verksamhet, både på nationell och internationell nivå.

Ett medlemskap i Svensk Scenkonst innebär ett ansvarsfullt arbetsgivarskap – våra medlemmar är professionella arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalsenliga löner, en god arbetsmiljö, kompetensutveckling, sociala försäkringar och arbete i en spännande sektor.

En branschorganisation…

Som branschorganisation är Svensk Scenkonsts huvudsakliga verksamhetsområde branschfrågor och branschpolitik,  där vi på olika sätt lyfter fram branschen för politiker, allmänhet och massmedia. Vårt uppdrag är att skapa bättre förutsättningar för våra medlemmar att verka och skapa större förståelse för scenkonstens roll i samhället. Vi bevakar lagstiftning och regleringar inom vårt område. Vi informerar våra medlemmar och vår omvärld, svarar på remisser och är branschens samlade röst i många olika sammanhang. I många frågor som rör branschen har vi en samsyn med våra fackliga motparter. Svensk Scenkonst representerar i flera olika nätverk bland annat i det internationella nätverket för arbetsgivare inom scenkonstområdet, PEARLE, Svensk Teaterunion, Nordiska Orkesterledarrådet och många fler.

…och arbetsgivarorganisation

Vår uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar och villkor för medlemmarna att leva upp till de krav och förväntningar som vilar på en professionell arbetsgivare. Vi ansvarar för centrala förhandlingar med de fackliga organisationerna. Vi samordnar och utvecklar arbetsgivarpolitiken inom vårt område. Vi erbjuder expertstöd i rollen som arbetsgivare och har kompetens inom flera olika områden, såsom arbetsrätt, upphovsrätt, förhandlingsteknik, diskriminerings- och jämställdhetsfrågor och arbetsmiljöärenden.

Svensk Scenkonst bevakar lagändringar och bedriver lobbyarbete i arbetsrättsliga frågor, där branschens särskilda behov och förutsättningar förs fram.

Vi har tecknat centrala kollektivavtal med Teaterförbundet, Sveriges Yrkesmusikerförbund, Svenska Musikerförbundet, Unionen, Akademikerförbunden och Ledarna. Vi erbjuder även upphovsrättsliga avtal med Svenska Dramatikerförbundet, Nya Nordiska Teaterförläggarföreningen, SAMI/IFPI och Stim.

Våra förbundsjurister ger medlemmarna rådgivning i arbetsgivarfrågor och biträder medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar. Svensk Scenkonsts medlemsföretag kan även få juridiskt ombud i arbetsrättsliga tvister i domstol eller skiljenämnd.

Den personliga servicen står i centrum

Svensk Scenkonsts juridiska service är kostnadsfri för medlemsföretagen. Vi besöker gärna våra medlemmar för personlig rådgivning och arbetsplatsanpassade utbildningar i arbetsrättsliga frågor, även denna service ingår i medlemsavgiften

Vill du bli medlem?

Läs mer under Medlemskap. Där hittar du mer information om vad du får som medlem.

Dela:
 • Postadress

  Box 1778
  111 87 Stockholm

  Besöksadress
  Birger Jarlsgatan 39 1tr

  Kontakt
  Telefon: 08-440 83 70
  Fax: 08-440 83 89
  Mail:  info@svenskscenkonst.se

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Sök på sajten

  Sök

  Följ oss på

  Följ Svensk Scenkonst
 • Om sajten

  Copyright © Svensk Scenkonst 2019
  Producerad av Sajtkonsulterna