• Kontakt
 • Kalendarium
 • In English
 • Pressrum

Kultur i Almedalen

Kultur i Almedalen samlar det viktigaste som händer, berör och debatteras inom kulturområdet under Almedalsveckan.

Inom ramen av Kultur i Almedalen 2018 arrangerar Svensk Scenkonst två seminarier under måndagen den 2 juli varav ett är tillsammans med Teaterförbundet. Under onsdagen den 4 juli arrangerar Svensk Scenkonst  ytterligare ett seminarium. 

 

Måndag den 2 juli kl.9.00-9.45

Tiljor och skärmar - allas rätt till scenkonst

Digitaliseringen är en fråga som väcker både förhoppningar och farhågor inom scenkonstbranschen. Vissa lyfter fram möjligheten av ökad tillgänglighet, nya konstnärliga uttrycksformer och stärkt legitimitet som kan säkra en fortsatt offentlig finansiering av scenkonsten. Andra pekar på ekonomiska och konstnärliga risker med ofinansierade krav på ny teknik och extra upphovsrättsersättningar, och en underminering av det unika mötet mellan scen och publik. Hur kan branschen dra nya av digitaliseringens möjligheter men undvika riskerna? Vilka lärdomar kan dras från andra branscher? Svensk Scenkonsts seminarium ger en aktuell bild av framgångar och motgångar för digitaliseringen av scenkonsten och öppnar för en fortsatt diskussion om vägen framåt.

Medverkande:
Nils Bergh, Förbundsjurist, Svensk Scenkonst
Magnus Aspegren, Vd, Riksteatern
Lotta Lekvall, Vd, Folkteatern Göteborg
Plats: Länsteatern Gotland, Bredgatan 10

Måndagen den 2 juli kl.14.00-14.45 i TCO-land
Strandgatan 19

Samarbete mot sexuella trakasserier inom scenkonsten

Hösten 2017 briserade #Metoo, en rörelse som bland annat belyste tystnadskulturen och förekomsten av sexuella trakasserier inom scenkonsten. Hur kan partsgemensamt arbete stärka vägen framåt efter #Metoo?

Teaterförbundet för scen och film och Svensk Scenkonst har en lång erfarenhet av partsgemensamt arbete i olika frågor. Det var därför naturligt att samarbeta även i denna fråga och bland annat tillsattes gemensamt en kommission som hade till uppgift att göra en genomlysning av branschen och föreslå åtgärder för att få arbetsplatser fria från alla former trakasserier. Med avstamp i ”Metoo-arbetet, hur arbetar vi partsgemensamt? När är det lämpligt att arbeta partsgemensamt? Hur håller vi håller vi #Metoo levande?

Medverkande:
Carin Khakee, sekreterare, Kommissionen mot sexuella trakasserier inom scenkonsten
Mika Romanus, förbundsdirektör, Teaterförbundet för scen och film
Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst

Onsdagen den 4 juli kl.9.15-10.00

Att motverka sexuella trakasserier inom scenkonsten

Scenkonsten var en av de branscher #Metoo-rörerelsen tidigt hänvisade till då rörelsen beskrev en tystnadskultur och förekomsten av sexuella trakasserier. Som en följd av detta gick branschen samman och bland annat tillsattes en kommission för att göra en genomlysning och föreslå åtgärder.

Parallellt med detta har motsvarande arbete bedrivits lokalt inom scenkonsten. I detta seminarium beskrivs hur arbetet har bedrivits: alltifrån utformandet av enkät avseende sexuella trakasserier till den så kallade kommissionsrapporten och exempel på hur det konkreta hanterandet i verksamheten kan se ut. Nils Bergh, förbundsjurist på Svensk Scenkonst beskriver hur arbetet bedrivits centralt och Anette Majoros, HR chef på Riksteatern beskriver hur arbetet bedrivits lokalt i en verksamhet.

Medverkande:
Nils Bergh, förbundsjurist, Svensk Scenkosnt
Anette Majoros, HR-chef, Riksteatern
Charly Wassberg Borbos , lokal representant från Teaterförbundet, Riksteatern

Plats: Länsteatern Gotland, Bredgatan 10

Dela:
 • Postadress

  Box 1778
  111 87 Stockholm

  Besöksadress
  Birger Jarlsgatan 39 1tr

  Kontakt
  Telefon: 08-440 83 70
  Fax: 08-440 83 89
  Mail:  info@svenskscenkonst.se

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Sök på sajten

  Sök

  Följ oss på

  Följ Svensk Scenkonst
 • Om sajten

  Copyright © Svensk Scenkonst 2018
  Producerad av Sajtkonsulterna