• Kontakt
 • Kalendarium
 • In English
 • Pressrum

Semester och annan ledighet

​Era anställdas rätt till semester finns i semesterlagen. Syftet med reglerna är att möjliggöra för de anställda att få tid för vila och återhämtning under året. Lagen reglerar semesterår, semesterledighet, semesterlön och semesterledighet. Här ges alla anställda vid fullt intjänande rätt till 25 semesterdagar per år, och normalt ska 20 dagar av dessa läggas ut sammanhängande under juni, juli och augusti. Det är arbetsgivaren som ska förlägga denna huvudsemester för de anställda. Det är även arbetsgivarens skyldighet att se till att de anställda får ut lag- och avtalsstadgad semester. Rätt till semesterledighet gäller även om en anställd inte har tjänat in någon semesterlön.

Även våra kollektivavtal innehåller regler i semesterhänseende. Här regleras bl.a. semesterlön, semesterersättning, semesterns förläggning och vad som gäller vid sparande av semester. Kollektivavtal kan nämligen innehålla regler som avviker från semesterlagen. I dessa fall ska kollektivavtalets regler gälla. Även i de fall enskilda anställningskontrakt innehåller mer förmånliga regler än semesterlagen så gäller dessa. Däremot kan man inte avtala om sämre villkor i ett enskilt anställningskontrakt.

Arbetsdomstolen har slagit fast att det på scenkonstområdet är tillåtet för arbetsgivaren att lägga ut intjänad, betald semester under speluppehåll liksom att arbetsgivaren och den anställde kan träffa överenskommelse om detta i anslutning till att anställningsavtal träffas.

När en anställd ska bli eller är förälder kan hon eller han ha rätt till föräldraledighet. Den anställde kan ha rätt till ledighet både före och efter att barnet är fött. Det finns olika former av ledighet, både hel- och delledighet med eller utan föräldrapenning, ledighet med tillfällig föräldrapenning och mammaledighet. Denna rätt till ledighet regleras i föräldraledighetslagen, men vi har även regler i våra kollektivavtal kring detta.

Regler om tjänstledighet (ledighet utan lön) och permission (d.v.s. kort ledighet med lön) finner ni i våra lagar.

Föräldraledighetslagen
Semesterlagen 
Nya regler i semesterlagen
En enklare ledighetlagstiftning
AD-dom för utlägg av semester för artister (2008)
AD-dom gav GöteborgsOperan rätt

Dela:
 • Postadress

  Box 1778
  111 87 Stockholm

  Besöksadress
  Birger Jarlsgatan 39 1tr

  Kontakt
  Telefon: 08-440 83 70
  Fax: 08-440 83 89
  Mail:  info@svenskscenkonst.se

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Sök på sajten

  Sök

  Följ oss på

  Följ Svensk Scenkonst
 • Om sajten

  Copyright © Svensk Scenkonst 2019
  Producerad av Sajtkonsulterna